‘Hallo, met Anneke. Ken je me nog?’

Lang geleden heb ik haar geholpen met haar bedrijfsactiviteiten. Ze woonde in Harkstede en haar man zat in de veehandel. Maar hoe lang is dat geleden…?

Anneke zocht ook naar het antwoord: ‘Was het niet in 1998 of zo?’ In mijn geheugen gravend dacht ik, dat zou kunnen kloppen, maar misschien was het nog eerder. Anneke ging alweer verder, nog net zo energiek en voortvarend als toen. ‘Mijn man en ik hebben een bedrijf. Een poos geleden stonden we nog in de krant. Het gaat hartstikke goed. We hebben net het jaarrapport met onze accountant besproken. Mijn man zegt dat het nog veel beter kan en dat we op allerlei terreinen professioneler moeten worden. Maar daar hebben we hulp bij nodig. Daarom bel ik jou!’

Sinds dat telefoontje, eind november vorig jaar, is er veel gebeurd. Inmiddels ben ik vanaf februari iedere woensdag op het bedrijf en help ik Anneke en Wiert om de stormachtige groei van 50% ten opzichte van 2017 onder controle te houden.

Over enkele weken worden er machines geplaatst om de handmatige productie te automatiseren. Door speciale dozen te gebruiken ontstaat er een extra besparing in het productieproces. Vanaf september, als de nieuwe machines draaien, zal een nieuwe klant voor een extra omzetstijging zorgen van tenminste 10%.

We zijn in gesprek met een dame voor de marketing. Tot nu toe maakt het bedrijf namelijk geen reclame. De ondernemers en hun producten zijn zo puur, dat inmiddels ruim 80 detaillisten de producten afnemen en ongeveer de helft van de omzet naar België en Frankrijk wordt geëxporteerd. De gebruikers zijn enthousiast en informeren elkaar via verschillende gebruikersfora.

Sinds 29 juni heeft de VOF een holdingstructuur gekregen en financieel bekijken we of verdere groei ook nog uit de winsten gefinancierd kan worden of dat enige externe financiering toch de voorkeur heeft.

Wiert blijkt een degelijke kerel met humor te zijn. Zijn kennis van de inkoopmarkt en zijn oog voor de kwaliteit van de grondstoffen zijn cruciaal en gaan het het bedrijf nog ver brengen.

En Anneke… ja, ik ken haar zeker nog, maar ze is als mens en ondernemer in die twintig jaar enorm gegroeid. En die ambitie en gedrevenheid, die is gelukkig gebleven!

Afbeelding